O kolačićima

Datum zadnje izmjene, 02.12.2022.

Politika kolačića

Kako bi ova web stranica radila ispravno sa svim svojim funkcionalnostima te da bi mogli dalje raditi na unaprjeđenju stranice i poboljšanju korisničkog iskustva, potrebni su nam kolačići (eng. cookies). Prema regulacijama Europske unije, od 25. ožujka 2011. godine obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. To znači da korištenjem ove web stranice imate mogućnost u posebnom pregledniku pristati ili odbiti uporabu tih datoteka. Ako onemogućite kolačiće, nažalost nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web mjesta koje su podržane tom tehnologijom.

Koristimo ih i u svrhu praćenja statistika posjećenosti: kolačići skupljaju informacije o interakcijama posjetitelja na našim web stranicama, kao i za normalno funkcioniranje web programa: kolačići služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti web mjesta koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

Kolačićima trećih osoba poput Google-a, Facebook-a i sl., možemo prikupljati podatke o posjećenosti i načinu upotrebe web stranice, Vašu IP adresu, vrstu operativnog sustava koji koristite, jezik kojim se služite, preglednik na kojem surfate i slične podatke. Svi podaci se prikupljaju anonimno i putem kolačića se ne može otkriti Vaš osobni identitet. Ako Korisnik ne želi da se na njegovom računalu ostavljaju kolačići, potrebno ih je obrisati ili blokirati u pregledniku. Brisanjem ili blokiranjem kolačića bit će otežan pristup sadržaju internetske stranice.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web mjesto sa servera sprema u vaš web preglednik računala ili mobitela (ovisno s kojim uređajem pristupate stranici), i to kada prvi puta posjetite tu web stranicu. Nakon prvog posjeta, svaki puta kada web preglednik zatraži identičnu stranicu sa servera, kolačići se s korisničkog računala šalju na server. Na taj način, server ima mogućnost identifikacije i praćenja web preglednika. Termin kolačići koristimo za sve datoteke koje na prethodno opisani način prikupljaju podatke.

Koje vrste kolačića postoje?

Postoji nekoliko tipova kolačića:

Privremeni kolačići (sesije): automatski se uklanjaju s vašeg računala kada zatvorite web preglednik. Pomoću njih web mjesta pohranjuju privremene podatke (npr. stavke u košarici za kupnju).

Stalni kolačići: ostaju spremljeni na vašem računalu i nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke – najčešće je riječ o vašim postavkama kod korištenja stranice. Stalni kolačići će ostati na vašem računalu tako dugo dok ih ručno ne uklonite ili dok im ne istekne rok.

Kolačići prve strane: dolaze s web mjesta kojeg gledate, a to su privremeni ili stalni. Pomoću njih web mjesta pohranjuju podatke kao što su ime i lozinka, s ciljem da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta.

Kolačići treće strane: pripadaju različitim domenama od onog prikazanog u adresnoj traci. Web stranice mogu sadržavati sadržaj iz drugih područja (kao što su banneri), što otvara mogućnost za praćenje korisničke povijesti pregledavanja. Mogućnosti podešavanja privatnosti u većini modernih preglednika omogućuju blokiranje kolačića treće strane.

Vrste kolačića podijelili smo u tri kategorije kako bi vam omogućili odabir.

Tehnički kolačići- obavezni kolačići

(uvijek aktivni) – nužni za funkcioniranje Internet mjesta i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Uobičajeno se postavljaju kao odgovor na vaše radnje koje uključuju zahtjev za uslugama, kao što su postavke kolačića, prijava ili ispunjavanje obrazaca. Svoj preglednik možete postaviti da blokira te kolačiće ili pošalje upozorenje o njima, ali u tom slučaju neki dijelovi stranice neće raditi. Ti kolačići ne pohranjuju nikakve informacije koje bi vas mogle identificirati. Ove kolačiće možemo postaviti bez vašeg pristanka.

Funkcionalni kolačići

Oni omogućuju Internet mjestu pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju i mogu se isključiti. Postavljanjem funkcionalnih kolačića olakšavamo vam posjet našoj web-stranici. Na taj način ne morate više puta unositi iste podatke prilikom posjeta našoj web-stranici i, na primjer, artikli ostaju u vašoj košarici dok ne platite.

Statistički kolačići

Statističke kolačiće koristimo za optimiziranje iskustva web stranice za naše korisnike. Ovim statističkim kolačićima dobivamo uvid u upotrebu naše web stranice. Tražimo vaše dopuštenje za postavljanje statističkih kolačića te ih možete isključiti.

Kolačići za marketing/praćenje

Marketinški/kolačići za praćenje su kolačići ili bilo koji drugi oblik lokalne pohrane, koji se koriste za stvaranje korisničkih profila za prikaz oglašavanja ili za praćenje korisnika na ovoj web-stranici ili na nekoliko web-stranica u slične marketinške svrhe i možete ih isključiti.

Postavljeni kolačići

PHP
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo PHP za izradu web stranice. Pročitaj više Ovi podatci se ne dijele s trećim stranama.
Funcionalni
Naziv Rok trajanja Funkcija
exp* / Omogućava funkcije na više stranica

 

Metaslider
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Metaslider za dizajn web stranice. Pročitaj više Ovi podatci se ne dijele s trećim stranama.
Funcionalni
Naziv Rok trajanja Funkcija
Metaslider-vuex* / /

 

Wistia
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Wistia za prikaz video zapisa. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Wistia Izjavu o privatnosti.
Marketing/Praćenje
Naziv Rok trajanja Funkcija
wistia Trajno Pohranjuje izvršene akcije na web stranici
Statistika
Naziv Rok trajanja Funkcija
wistia-video-progress-* Trajno Pohranjuje je li korisnik vidio ugrađeni sadržaj

 

WooCommerce
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo WooCommerce za upravljanje web trgovinom. Pročitaj više Ovi podatci se ne dijele s trećim stranama.
Funcionalni
Naziv Rok trajanja Funkcija
wc_cart_hash_* Sesija Pohranjuje artikle u košarici za kupovinu.
wc_fragments_* Trajno /

 

Cerber Security & Anti-Spam
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Cerber Security & Anti-Spam za sigurnost i zaštitu od hakera. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Cerber Security & Anti-Spam Izjavu o privatnosti.
Funcionalni
Naziv Rok trajanja Funkcija
cerber_groove 1 godina Pruža zaštitu od hakera
cerber_groove_x_* 2 tjedna Pruža zaštitu od hakera

 

JetPack
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo JetPack za analizu. Pročitaj više Za više informacija pročitajte JetPack Izjavu o privatnosti.
Statistika
Naziv Rok trajanja Funkcija
tk_*r 1 godina Pohranjuje ID referentnih web stranica
tk_r3d 3 dana /

 

Automattic
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Automattic za izradu stranice. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Automattic Izjavu o privatnosti.
Statistika
Naziv Rok trajanja Funkcija
tk_qs 30 minuta Omogućava funkcije na više stranica

 

Google Fonts
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Google Fonts za prikaz fontova. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Google Fonts Izjavu o privatnosti.
Marketing/Praćenje
Naziv Rok trajanja Funkcija
Google Fonts API Nikoliko Traži IP adresu korisnika

 

Google Maps
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Google Maps za prikaz karte. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Google Maps Izjavu o privatnosti.
Marketing/Praćenje
Naziv Rok trajanja Funkcija
Google Maps API Nikoliko Traži IP adresu korisnika

 

Facebook
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Facebook za oglašavanje i analitiku. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Facebook Izjavu o privatnosti.
Marketing/Praćenje
Naziv Rok trajanja Funkcija
_fbc 2 godine Pohranjuje zadnji posjet
fbm* 1 godina Pohranjuje detalje o računu
xs 3 mjeseca Pohranjuje jedinstveni ID sesije
fr 3 mjeseca Omogućava isporuku ili retargetiranje oglasa
act 90 dana Zadržava korisnike prijavljenima
_fbp 3 mjeseca Pohranjuje i prati posjetitelje web stranice
datr 2 godine Osigurava prevenciju od prevare
c_user 30 dana Pohranjuje jedinstveni korisnički ID
sb 2 godine Pohranjuje detalje o pregledniku
*_fbm_ 1 godina Pohranjuje detalje o računu
Funkcionalni
Naziv Rok trajanja Funkcija
wd 1 tjedan Određuje rezoluciju zaslona
csm 90 dana Osigurava prevenciju od prevare
actppresence Sesija Pohranjuje i prati je li kartica preglednika aktivna

 

WhatsApp
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo WhatsApp za komunikaciju s kupcima. Pročitaj više Za više informacija pročitajte WhatsApp Izjavu o privatnosti.
Funkcionalni
Naziv Rok trajanja Funkcija
wa_lang_pref 6 dana Pohranjuje postavke jezika
wa_ul Sesija Provide access

 

Instagram
Upotreba Dijeljenje podataka
Koristimo Instagram za oglašavanje i analitiku. Pročitaj više Za više informacija pročitajte Instagram Izjavu o privatnosti.
Marketing/Praćenje
Naziv Rok trajanja Funkcija
actppresence 1 godina Upravlja učestalošću prikazivanja oglasa

Pristanak

Kada prvi put posjetite našu web-stranicu, prikazat ćemo vam skočni prozor s objašnjenjem o kolačićima. Čim kliknete na “Spremi postavke”, pristajete na korištenje kategorija kolačića i dodataka koje ste odabrali u skočnom prozoru, kao što je opisano u ovim Pravilima o kolačićima. Možete onemogućiti korištenje kolačića putem svog preglednika, ali imajte na umu da naša web-stranica možda više neće raditi ispravno.

Funkcionalni

Služe za tehničko pohranjivanje ili pristup strogo je potrebno za legitimnu svrhu omogućavanja korištenja određene usluge koju je izričito zatražio pretplatnik ili korisnik ili za isključivu svrhu provedbe prijenosa komunikacije preko elektroničke komunikacijske mreže.

 

Statistički

Služe za tehničku pohranu ili pristup koji se koristi isključivo u anonimne statističke svrhe. Bez sudskog poziva, dobrovoljne usklađenosti od strane vašeg davatelja internetskih usluga ili dodatnih zapisa treće strane, informacije pohranjene ili dohvaćene samo u ovu svrhu obično se ne mogu koristiti za vašu identifikaciju.

 

Marketing

Služe za tehnička pohranu ili pristup potreban za izradu korisničkih profila za slanje reklama ili za praćenje korisnika na web stranici ili na nekoliko web stranica u slične marketinške svrhe.

Omogućavanje/onemogućavanje i brisanje kolačića

Svoj internetski preglednik možete koristiti za automatsko ili ručno brisanje kolačića. Također možete odrediti da se određeni kolačići ne smiju postavljati. Druga je mogućnost promijeniti postavke internetskog preglednika tako da primate poruku svaki put kad se stavi kolačić. Dodatne informacije o ovim opcijama potražite u uputama u odjeljku za pomoć vašeg preglednika.

Imajte na umu da naša web-stranica možda neće raditi ispravno ako su svi kolačići onemogućeni. Ako izbrišete kolačiće u svom pregledniku, oni će se ponovno postaviti nakon vašeg pristanka kada ponovno posjetite naše web-stranice.